14 April 2011

Belajar untuk aper sebenarnya?




Dalam keadaan kebosanan yang tidak berbelah bahagi ini, aku merewang-rewang riang di internet sambil membaca perlbagai text-text yang terdapat di browser internet.

Saper kata rakyat malaysia tak suka membaca? surfing internet dikira sebagai membaca jugak ok. Tapi dalam bentuk softcopy dan tidak dalam hardcopy.

Kepada yang gemar melayari internet anda memang layak dipanggil suka membaca.
Melainkan dia main internet semata-mata nak browse google image semata-mata.

Aku ader terbaca 1 quote yang menarik dari ceo google rasanya.
bunyinya lebih kurang macam ni lah

" Bila korang masuk alam pekerjaan, korang akan nampak di mana anda sebenarnya. Mereka tidak pandang kepada sijil-sijil dan cgpa anda setiap sem walaupun 4.0. Apa yang diorang mahukan adalah adalah Ape yang korang boleh sumbangkan untuk syarikat ini?"

" Saya tengok ramai yang study semata-mata untuk lulus exam dan bukannya untuk gain the knowledge. Walaupun anda gagal exam tidak semestinya anda gagal dalam alam pekerjaan"


"I failed in some subjects in exam, but my friend passed in all. Now he is an engineer in Microsoft and I am the owner of Microsoft."
- Bill Gates.

Jangan menjadi seperti orang kebanyakan and stop being a typical minded people.

Tanya diri sendiri, korang belajar untuk apa sebenarnya atau sekadar untuk lulus peperiksaan?
jika masih ragu-ragu tepuk dada dan tanyalah nelayan tempatan.

8 comments:

nur hafiza rahsid said...

betul. seboleh-bolehnya tengah cuba belajar untuk bukan belajar hanya untuk exam. tapi non-hado. hahah. lima nam bulan tanye pasal buku. mulalah lupa sikit2

THE ZUL said...

yup that right, belajar dengan niat untuk belajar dan untuk knowledge, not just for exam :)

whitelover said...

ada awek apdek blog

Amiruddin said...

tuuu dia, THE ZUL berfalsafah...

THE ZUL said...

@azwa
dah lama x apdek kam :)

@amer
biasa la amer, sharing is kari mamak

whitelover said...

tu r pasl..apdek2..kasi kutuk2 sikit

iFFa said...

betulx3 stuju ngan pandangan anda. Kat tempat kerja skrang ni pun, 80% dari kerja yg dilakukan langsung takde dalam silibus dari tadika,skolah rendah, skolah menengah, matrik, U

THE ZUL said...

huhu kata2 iffa selaku kakitangan kerajaan :P
memang belajar tu just skema kementerian jer lol.