03 December 2010

Kentalkan jiwa selepas Putus Chenta.

Usahlar berchenta jika tidak mampu menahan keperitannya.
Timkai? pasal aper? pasaipa? why?.
Broken heart, heart broken, putus kasih, hati merekah, putus tali brek, terputus bekalan elektrik? merupakan hal-hal yang berkaitan kepada orang yang terputus cinta mahupun yang sengaja memutuskannya atas desakan Pengerusi PIBG sekolah.


Memang tak dinafikan putus cinta akan jadi perit bagai disambar sang halilintar, jika kita terus menerus berperasaan sedemikian.

Kalau diberi pilihan perasaan putus cinta dengan perasaan dilamun cinta. Aku rasa impak dan kesannya bagi yang putus cinta ni, lebih dahsyat dari yang sedang dilamun cinta.

Come on big boy. Pergi kat cermin dan tengok dalam-sedalamnya muka ko yang broken heart tu. Pastu cakap kat diri ko dengan nada serius. "ohhh muka ni lar duk bersedih siang malam pasal cinta. Muka ni lar yang membuatkan hati aku yang suci murni jadi gundah gulana akibat cinta. Dan aku xkan patah semangat,patah hati psl cinta ni. Anggaplah kisah cinta kita ni sebagai satu batu loncatan bagi aku untuk jadi kuat kuat dan terus kuat untuk meneruskan kehidupan aku ni. Yeah aku sudah bersemangat! sayaa menang motor!!!". kata aku kepada reflection wajah aku pada cermin yang innocent itu.

Maklumlar, sebelum ni masa kita banyak, bukan banyak tapi banyak sangat diisi dengan si dia.
Nak tido pun bergoodbye, " tido dlu yer syg. Pukul 6.20 am kejutkan abang solat subuh berjemaah"
nak gi sini pun kena hantar report, nak pergi jauh2 ader orang tolong wish. "hati2 yer taw", "jaga diri ye sayang", "take care darling". "bawak elok-elok yer bot tambang tu."
nak drive pun kena bagi tau dia jugak. "Sayang, abang tekan gear 1 dulu yer. Pastu gear 2 plak dan seterusnya."
pendek kata memang tak boleh berenggang langsung. Jarak dengan si dia almost 3cm bila berjumpe.



Nak melupakan kenangan yang menggamit memori dengan si dia memang payah. Kita asyik nasihat kt member kita " dah-dah lar, lupakan awek ko tu. Kumbang bukan seekor. Mesin jahit bukan sekuntum."

bagi nasihat tu bagus. kudos to him, tapi si penanggung aka yang putus cinta tu je la tau camne gelora jiwa dia yang melambai-lambai keperitan ditinggalkan orang yang tersayang.


Tapi, bila dia sudah tiada... (baca ikut rentak lagu hujan - bila aku sudah tiada)

Bila dia sudah tiada...
Simpan semua gambarmu jangan ditilik selalu.
mungkin itu sementara...
bila jumpe penggantiku, jangan dilupakan aku.
(ulang sampai bosan)

.
.
.
.
.
.

12 comments:

-ROCKprincess- said...

just stay strong...
it's not the end of the world...
huhu...

hans said...

memang sedih tapi sedih sekejap2 dah la kan?
ini ada sampai berbulan2 sedih
siap jatuh sakit bagai sebab tingat kisah lama
haih
macam2

P/S : Lu Langsi Lu Mati

P/S : Review Filem : Ngangkung Boleh Tahanlah & Kutipan Filem 2 Alam Berapa Juta?

cik ngade ngade said...

ok.. aku terase.... hahahhaha...
gud job zul.. hihihihi.. =))

saff'sWords said...

makan je lah coklat bebanyak, hilang la sakit tuh HAHAHA

THE ZUL said...

kalau xder motivasi mmg kita rebah
:)

iFFa said...

kumbang bukan seekor, mesin jahit bukan sekuntum... weii rosak peribahasa...hahaa ko ni memang boleh masuk raja lawak

whitelover said...

Kentalkan jiwa selepas Putus Chenta. ---> lol i terase nih! haha! skali skala HB sedap gop rase huhehe

THE ZUL said...

diharap anda bersabar :D

Fyzal said...

chenta ada di mana-mana. buat apa nak sedih2 kan..

LaDY YeLLow said...

putus cinta amat menyakitkan...

THE ZUL said...

fyzal - seek for a true love

THE ZUL said...

lady - yeah that obvious.