01 November 2010

Spesis-spesis Pelajar yang patut anda kenali dalam kuliah..... Episode-3

Ini entry blog aku no-2 utk hari ni, gigihkan aku buat entry baru. Bosan2 tu yg rajin apdek blog tu.

kepada yang menuntut ilmu di IPTA/IPTS memang dah masak dgn karenah-karenah pelajar di dalam kuliah kan. Tapi kali ni aku nak mengkategorikan pelajar-pelajar tersebut mengikut pemahaman aku sendiri.

 


MAT RAJIN
- dia memang rajin. itulah 1 perkataan yg muncul kalau tgk dia. Segala ayat yang keluar dari mulut lecturer semua dia tulis, lecturer dia berdehem, batuk, bersin pun dia sibuk nak tulis, siap buat storyboard lagi. kadang-kadang 1 sesi kelas semua ditulisnya sampai nak habis 1 buku nota dia. memang rajin! Jenis2 duduk paling depan skali time dlm kelas. Kadang2 sampai nak duduk 3 cm daripada screen besar slide projector. Sampai mendongak kepala dia, kesian.

Kelas pun datang awal dari lecturer. Kadang2 kunci mangga kelas belum buka lagi dia dah bertenggek kat situ. Kadang2 diorang memang jenis study awal, baru sem 1 tapi dah nak study subjek utk sem 8. Orang mcm ni aku gelarkan 'student-bot' dan hati2 diorang ni agak skema serta tegas.



MAT suam-suam kuku
- Orang mcm ni xder lar rajin sgt dan xlar malas sgt. jenis follow the flow. bagai lalang ditiup angin. mood study ikut mood. Orang cmni xder la skema sgt. Kelas kadang2 datang tak datang. Golongan mcm ni byk kot kt Universiti.

Lokasi tempat duduk biasa kat tengah2 sebab diorang jenis tengah2. Faham pun separuh2, mari kelas pun separuh2 jam, markah pun separuh2, attendance separuh2. Pendek kata semua separuh2 lar.



MAT MALAS
- KATEGORI ni agak jarang ader dan kadang2 boleh dikategorikan sebagai golongan minoriti. Datang kelas pun time 10 minit lagi kelas nak abis, kadang2 datang selepas 10 minit kelas abis pun ader. Ader peribahasa khas utk golongan ini " datang tak dijemput , pulang tak dihalau".

Dalam kelas fikiran pun dah start melayang2, mcm2 cerita ader dlm otak dia dari sampai bertarung dgn raksaksa sampailar modified bas jadi peti sejuk? ajaib kan? lecturer duk bincang psl tamadun eropah dia duk berkhayal pasal tamadun parameswara.

Lokasi tempat duduk biasanya kat belakang2, kalau boleh nampak hidung atau rambut lecturer kira boleh lar. Dan akan berasa teruja dan gembira bila mendengar lecturer berkata " that's it for today, see u guys next week!".

previously on TGW :
-EP-1
-EP-2

.

9 comments:

whitelover said...

lololol
budak kicik dlm kategori minah malas
"Lokasi tempat duduk biasanya kat belakang2"

THE ZUL said...

haha we got something in common yo!

whitelover said...

:P:P:P
♥♥♥
i like

shindosai said...

erk..
ader dah episode ker-3

aku rase aku
jenis
yg
malas..
ait??
pape je aku merepek ni.

THE ZUL said...

wah iq-effin-bal...
aku bosan diudd...

mmg bosan gile gap pjg ni...
aku pun jenis malas tu gop hahaha

amirulez said...

aku kategori ke-3.. dtg klas pon cukup jer bg bleh msuk final, tp slalu gak terlebih nsib bek lecturer baik.. masuk klas mmg konfirm lmbt wlupon naik kete.. Lect tny ckp xde bas.. haha..

THE ZUL said...

mu mmg otai laaa.....bas pula menjadi bahan alasan...mmg mu profesional since 1989 kan mirul aka cinok

rashid said...

Bagi aku kemalasan kerajinan tu bergantung kepada tahun pengajian kita, kalau mula-mula masuk, jadi Mat Rajin tu, dekat tahun 3 tu dah start , Mat Suam-suam kuku, then final year faham2 je la..haha

THE ZUL said...

betul tu...
dia berperingkat..ikut tahap pembelajaran...lama2 tau la cmne hek hek hek